Skip to content

Redirecționează 20% din impozitul anual pe profit sau venit [pentru firme]

20% este o facilitate fiscală, care permite persoanelor juridice să susțină o cauză care se identifică cu valorile și cultura organizației, prin redirecționarea unui procent din impozitul pe venit (trimestrial) sau profit (anual). Totul se face prin completarea unui contract de sponsorizare între beneficiar (în cazul de față Asociația Ortodoxia Tinerilor) și sponsor (persoana juridică).

Persoanele juridice vor plăti impozitul integral, însă un procent de 20% din suma totală poate fi redirecționat către o entitate non-profit, cum e și Asociația Ortodoxia Tinerilor.

Sponsorizându-ne, alegi să susții copiii vulnerabili din mediul rural de care avem grijă prin programele noastre de educație.

Cum procedezi?

Compania ta poate redirecţiona 20% din impozitul pe venit/ profit către un ONG (sau mai multe) într-un termen de 6 luni de la depunerea declaraţiei pe profit (conform Ordin 1679/2022). Astfel, completezi:

  • contractul de sponsorizare (pe care îl trimiţi către noi pe email la adresa ortodoxia.tinerilor@gmail.com sau fizic la adresa Str.Frunzei nr. 5, bl. F3, sc. 2, ap. 63, Galați, jud. Galați) şi
  • formularul 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor” (se completează şi se editează cu ajutorul programului de asistenţă, asigurat gratuit de către ANAF),

iar noi o să primim suma înscrisă de tine în formular, din taxele plătite deja de companie.

Când depui documentele (formularul 177 ) nu uita să ne trimiţi ṣi nouă contractul de sponsorizare.

 

Cum completezi formularul 177?

Iată ce trebuie să completezi:

  • La secțiunea II a formularului, Redirecționarea impozitului pe profit/venit”, bifează căsuța 1: „Sponsorizare către entități persoane juridice fără scop lucrativ
  • La secțiunea II, „Date de identificare a beneficiarului”, include informațiile de mai jos:

Asociația Ortodoxia Tinerilor

Cod de identificare fiscală: 30116644

Judeţ: Galați

Localitate: Galați

Cod poṣtal: 800684

Stradă ṣi număr: Frunzei nr. 5

Telefon: 0740 004 215

Email: ortodoxia.tinerilor@gmail.com

Cont bancar (IBAN): RO56UGBI0000702012861RON

Formular177_20lasuta

Cine poate dona 20%?

Plătitorii de impozit pe profit

Contribuabilii care efectuează sponsorizări, potrivit legii au posibilitatea de a reduce impozitul pe profit datorat bugetului de stat, până în limita a 0,75 % din cifra de afaceri, însă nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Sumele care rămân nededuse în anul fiscal, întrucât depășesc limita minimă care se scade din impozitul pe profit, pot fi reportate în următorii 7 ani consecutivi.

Plătitorii de impozit pe venit

Și micro întreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit legii, pentru susținerea organizațiilor non-profit, pot beneficia de credit fiscal în cuantum de 20% din impozitul pe venit, datorat pentru trimestrul în care au efectuat sponsorizarea.

Metoda de calcul este aceeași.

Persoanele fizice autorizate (PFA)

Persoanele fizice autorizate pot acorda și ele sponsorizări. Cheltuiala cu sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net stabilit conform normelor fiscale.